top of page

IES ALGARB

C/ Guillem de Montgri s/n

07817 St. Jordi de Ses Salines

EIVISSA

CRITERIS QUALIFICACIÓ DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS

 

 

CRITERIS QUALIFICACIÓ ESO

Intentarem realitzar una avaluació “diversificada”, és a dir, adaptada a cada alumne, però que mantingui una sèrie de procediments col·lectius i objectius basats en un extens ventall de possibilitats:

 

Proves o activitats inicials per a mesurar el nivell de coneixements previs, en relació a la complexitat del conceptes utilitzats, la lectura comprensiva i la expressió escrita, així com el nivell de enraonament emprat. Es prestarà especial atenció als casos de possibles mancances significatives.

 

Observació del treball quotidià de l’alumnat a classe. Valoració de la expressió oral i escrita, nivell de lectura comprensiva i de les tasques realitzades individualment o en equip.

 

Quadern del alumne, s’observaran aspectes formals (presentació, ordre, pulcritud...) i metòdics (resums, esquemes, vocabulari específic...), conceptuals (recollida de les explicacions del professor, especialment a quart curs), procedimentals (nivell de resolució de les activitats...) i actitudinals (hàbits de feina...).

 

Intervencions en el conjunt de la classe o en petits grups. Aquí podrem valorar les seves actituds davant el treball en equip, participació i tolerància, les aportacions raonades i els valors expressats.

 

Qüestionaris escrits, debats, o xerrades on l’alumnat pugui manifestar els dubtes i problemes que troba durant el desenvolupament dels temes, expressant la seva opinió sobre el procés d’aprenentatge.

 

Proves generalment escrites. Són controls, exàmens o activitats que permetin descobrir problemes i deficiències. Es valorarà sobre tot les tècniques de treball i les capacitats de enraonament, així com els conceptes, fets i dades exposades.

 

Proves d’anàlisi d’imatges de caràcter geogràfic, històric o artístic.

 

Es realitzaran al menys dos proves objectives per trimestre, a més d’un control de lectura dels llibres proposats (si n’hi ha) mitjançant un qüestionari previ o preguntes que comprovin el nivell de comprensió i reconstrucció de la lectura.

 

Treballs de síntesi o investigació. S’intentarà fer-ne un cada trimestre, o un de gros per tot el curs, preferentment a partir d’un guió previ. Es valorarà la capacitat de plantejar i organitzar el treball, el mètode, la selecció de la informació, i la utilització dels conceptes teòrics facilitats pel professor, aplicats al cas concret del tema.

 

A 4t curs de l’ESO es farà preferentment manejant la premsa (tema d’actualitat) o fonts orals i documentals del patrimoni d’Eivissa (concurs Eivissàpiens).

 

Els criteris de qualificació tindran quatre eixos principals:

 

  • Les proves escrites i els treballs.

 

  • Resolució dels exercicis, activitats i problemes plantejats al quadern de classe o a l’entorn virtual.

 

  • L’actitud del alumnat pel que fa referència al treball a classe, al comportament a l’aula, a la participació en debats, a l’assistència i comportament en activitats extraescolars (xerrades, sortides)

 

  • Capacitat de progrés al llarg del curs, valorant positivament l’evolució favorable i negativament el retard. Aquesta capacitat es valorarà globalment, com un conjunt, amb cada un dels aspectes anteriors, de forma que no és pot prescindir de cap d’ell. Per aquest motiu no es considerarà una evolució positiva la consecució de resultats òptims sòls a les proves escrites i teòriques finals, si no s’han acompanyat d’una actitud i comportament favorable al llarg del curs. I al revés tampoc es considerarà una evolució positiva la consecució de resultats favorables en els apartats b i c, si no van acompanyats d’un mínim d’evolució favorable a l'apartat a.

 

 

 

S’ha de tenir en compte que, segon acord de la CCP, tots els exàmens i treballs dels alumnes podran tenir fins a 1 punt de penalització per faltes d’ortografia o redacció que serà recuperable si l’alumne corregeix la falta o faltes segons les indicacions del professor.

 

 

Els criteris de recuperació durant el curs es duran a terme mitjançant dos vies complementàries:

 

  • Canvis de la programació inicial per part del professorat, allargant la periodització prevista i alterant els continguts programats, sense afectar als objectius primordials.(en el cas que les deficiències afectin un nombre elevat dels alumnes)

  • Es lliuraran als alumnes noves tasques i treballs, juntament amb la possible realització de proves especifiques, de tal manera que la major quantitat del alumnat arribi als objectius previstos a les avaluacions successives.

 

Setembre

Els alumnes que no superin l’assignatura en la convocatòria de juny podran recuperar-la en setembre. Es farà una prova escrita global que inclourà continguts de tot el curs i a més, s’haurà de presentar un dossier d’activitats que s’haurà lliurat a l’alumne abans d’acabar el curs. Aquest dossier serà obligatori i representa el 30% de la nota; la prova escrita representarà el 70% de la nota.

 

Pendents

En cas que l’alumne dugui pendent l’assignatura de ciències socials de qualsevol curs d’ESO i promocioni a un curs superior podrà recuperar l’assignatura si supera positivament la primera i segona avaluacions del curs següent. Si no aprova així, podrà presentar-se a un examen final de recuperació en la data que estableixi la caporalia de l’institut. Aquest examen tendra una forma similar a les proves de setembre i podrà venir acompanyada de la feina d’estiu, especialment quan no s’hagi presentat al setembre o la seva valoració fos negativa.

 

 

 

 

 

 

 

PROCEDIMENTS D’AVALUACIÓ I CRITERIS DE QUALIFICACIÓ I RECUPERACIÓ

( història del món contemporani )

 

La avaluació serà individualitzada, tenint en compte l’evolució de cada alumne en el context d’una sèrie de procediments col·lectius i objectius basats en el següent ventall de possibilitats:

 

1. Prioritàries

- Proves o activitats inicials per a mesurar el nivell de coneixements previs, en relació a la complexitat dels conceptes utilitzats, la lectura comprensiva i la expressió escrita i oral, així com el nivell de enraonament emprat. Aquesta valoració inicial es podrà fer oralment i a partir dels continguts genèrics, propis de l’àrea i de la disciplina de coneixement que s’utilitzaran com a contingut de les primeres exposicions teòriques, i a través de la resolució.

 

- Proves escrites o exàmens. Es dividiran en tres parts diferenciades: temàtica, analítica i sintètica. Es valoraran sobre tot les tècniques d’anàlisi i treball i les capacitats d’enraonament, així com l’exposició dels conceptes, fet i dades.

 

- Proves d’anàlisi d’imatges de caràcter geogràfic, històric o artístic.

 

- es realitzaran al menys dos proves objectives per trimestre, a més d’un control de lectura dels llibres proposats, mitjançant un qüestionari previ o preguntes que comprovin el nivell de comprensió i reconstrucció de la lectura

 

2. secundàries

- observació del treball de l’alumnat. Valoració de l’expressió oral i escrita, nivell de lectura comprensiva i de les tasques realitzades individualment o en equip.

 

- quadern de l’alumne, s’observaran aspectes formals (presentació, ordre, pulcritud...) i metòdics (resums, esquemes, vocabulari específic...), conceptuals (recollida de les explicacions del professor...), procedimentals (nivell de resolució de les activitats... ) i actitudinals (hàbits de feina...).

 

3. aleatòries

- intervencions en el conjunt de la classe o en petits grups. Aquí podrem valorar les seves actituds davant el treball en equip, participació i tolerància, les aportacions raonades i els valors expressats.

 

- qüestionaris escrits, debats o xerrades on l’alumnat pugui manifestar els dubtes i problemes que troba durant el desenvolupament dels temes, expressant la seva opinió sobre el procés d’aprenentatge.

 

- Petits treballs de síntesi o investigació. Es valorarà la capacitat de plantejar i organitzar el treball, el mètode, la selecció de la informació, i la utilització dels conceptes teòrics facilitats pel professor, aplicats al cas concret del tema. Al darrer curs es farà manejant la premsa.

 

- repetició de les proves escrites i d’altres prioritàries, com a eina de recuperació

 

Els criteris de qualificació tindran tres eixos principals:

1. Prioritaris

a) les proves escrites (fonamentalment exàmens), qüestionaris sobre els llibres de lectura, treballs d’investigació, resolució dels exercicis, activitats i problemes plantejats.

 

2. Secundaris

b) L’actitud de l’alumnat pel que fa referència al treball a classe (participació, intervenció, realització dels deures i tasques, seguiment del quadern de l’assignatura), al comportament a l’aula (respecte als companys i professor, participació activa).

 

 

3. Aleatoris

c) capacitat de progrés al llarg del curs, valorant positivament l’evolució favorable i negativament el retard. No es considerarà una evolució positiva la consecució de resultats òptims sols a les proves escrites i teòriques finals, s’hauran d’acompanyar obligatòriament d’una actitud i comportament favorable al llarg del curs. Es penalitzarà la passivitat, desmotivació i abandonament de les tasques pròpies de l’alumnat.

d) recuperació de les avaluacions suspeses, mitjançant la repetició de les proves prioritàries.

 

Els criteris de recuperació en el cas de que les deficiències constatades afectin a una majoria de l’alumnat, a un petit grup o fins i tot a nivell individual, es realitzarà a través de dos vies complementàries:

  • canvis de la programació inicial per part del professorat, allargant la periodització prevista i alterant els continguts programats, sense afectar als objectius primordials.

  • Es lliuraran als alumnes noves tasques i treballs, juntament amb la possible realització de proves específiques, o es repetiran les realitzades en anteriors avaluacions.

 

S’intentarà que la major quantitat de l’alumnat arribi als objectius previstos a les avaluacions posteriors i obligatòriament a la final.

 

Si les deficiències afecten a un petit nombre d’alumnes es tractarà de proporcionar-los el material necessari per recuperar cada aspecte de manera més individualitzada, delimitant els continguts específics que seran revisats a les pròximes avaluacions.

De qualsevol manera sols es repetiran com a procediments de recuperació aquells aspectes que s’haguessin considerat deficients, procurant no endarrerir el procés d’aprenentatge dels següents continguts.

També es podrà optar per prioritzar la valoració global al final del curs, donant major importància als criteris de qualificació secundaris i aleatoris, deixant de banda la superació d’algun dels objectius generals i l’estricta “continuïtat” dels procediments d’avaluació i recuperació.

 

PROCEDIMENTS D’AVALUACIÓ, CRITERIS QUALIFICACIÓ I RECUPERACIÓ 2N. BATX

HISTÒRIA D’ESPANYA

 

Les avaluacions es faran per trimestres. A la primera i segona les proves escrites (parcials) seran entre dos i tres per avaluació. A la tercera avaluació seran entre un i dos exàmens.

 

També es valorarà el seguiment de la feina realitzada per l’alumne de les possibles activitats encomanades pel professor, així com la seva actitud.

 

Cada prova tindrà sempre preguntes-temes a desenvolupar que seran corregides seguint els següents criteris:

 

  • presentació i ordre expositiu

  • capacitat de globalitat i interrelació dels aspectes diversos com també les relacions causa efecte

  • interrelació entre els aspectes econòmics, socials, polítics i culturals

  • ús adequat del vocabulari

  • correcta localització espacial i temporal

  • nomenar els personatges més importants

  • concentració en el tema

 

La prova pot ser complementada amb definicions curtes, cronologia, preguntes tipus test, depenent de la quantitat de temes tractats al llarg del trimestre.

 

No es farà mitjana d’una prova parcial si aquesta no arriba a un mínim de 3,5.

 

Una avaluació es considerarà aprovada quan, mitjançant una mitjana ponderada de la feina realitzada per l’alumne, actitud i les proves, arribin al 5.

 

La nota s’estructura de la següent manera: un pes més alt la nota de la prova escrita 85%, feina un 10%, actitud un 5%).

 

En cas de no tenir aprovades les avaluacions es farà una prova final al mes de maig, on s’hauran de recuperar les avaluacions suspeses. Si un alumne ha de recuperar tot el curs les preguntes a desenvolupar podran ser qualsevol dels temes treballats al llarg del curs. La prova consistirà sòls en preguntes-temes a desenvolupar seguint els criteris de correcció esmentats més a dalt o un mòdel similar al emprat al llarg del curs.

 

Si l’alumne no supera l’assignatura al mes de juny té la possibilitat d’anar a setembre on haurà de superar una prova global amb les mateixes característiques que les proves del curs. Es poden fer proves de parts del temari per alumnes que només hagin suspès una part del curs.

 

PROCEDIMENTS D’AVALUACIÓ, CRITERIS DE QUALIFICACIÓ I PROCEDIMENTS DE RECUPERACIÓ DE GEOGRAFIA 2N. BATX.

 

 

Les avaluacions es faran per trimestres, amb dues proves com a mínim per trimestre. Per fer mitjana de les dues proves s’ha d’obtenir al menys un 3.5 a cadascuna.

 

Cada prova tindrà, de manera general encara que no exclusiva, un exercici de mapatge, un exercici de definició de conceptes i un/dos comentaris dirigits (els comentaris podran ser de textos, mapes, gràfiques, etc).

 

Criteris de correcció i qualificació:

Mapa:

S’han d’identificar els elements que són objecte de la qüestió i localitzar-los amb exactitud sobre el mapa. Sempre s’ha d’acompanyar d’una llegenda i de la toponímia necessària. Es poden afegir notes explicatives si escau.

 

Definició de conceptes:

La definició ha de ser clara, concisa i sense ambigüitats. S’ha d’acompanyar d’un exemple sempre que sigui possible.

 

Comentaris dirigits:

De gràfics, texts, dibuixos, taules estadístiques, etc. Es valorarà la redacció, la claredat, l’exposició del tema, l’assoliment dels continguts del tema i la capacitat d’interrelacionar amb continguts d’altres temes.

La valoració de cada apartat variarà segons el tema.

 

Com que seran proves escrites, s’han d’evitar els errors ortogràfics i d’expressió.

 

Procediments d’avaluació:

L’avaluació per trimestres i la final es farà a partir dels següents punts:

  • l’assistència a classe

  • els mapes i esquemes confeccionats a cada tema

  • els treballs proposats, comentaris, lectura de diaris, de pàgines d’Internet, etc.

 

Una avaluació es considerarà aprovada quan la mitjana ponderada dels exàmens, de la feina realitzada per l’alumne, de l’actitud superi el 5. La ponderació s’estableix en un 80% corresponent a les proves d’examen, un 15% de la feina i un 5% d’actitud.

 

La recuperació de trimestres suspesos es farà a final de curs, a maig, i serà per avaluacions; els exàmens seguiran el mateix esquema anterior.

 

Convocatòria de setembre

A setembre les proves de recuperació seran globals, de tot el curs i seguint el mateix tipus d’exàmens.

 

 

WEBS DELS PROFESSORS DEL DEPT.

 

Martí Vila

 

Rafa

 

Emilio

 

Antònia

bottom of page